Meşal Sudeyri
TT

Bileşik trajedi: Yezidiler

Modern asrımızda DEAŞ’lı caniler tarafından yapılan işkence ve baskılarla ile yerinden edilen Yezidilerden (ya da Ezidiler) daha fazla zulme maruz kalmış bir topluluk yoktur. Yezidiler, Irak ve Suriye’de yoğunlaşan dini ve etnik bir gruptur. Çoğunlukla Sincar Dağları bölgesinde yaşarlar. Halklarının ve dinlerinin, Adem ile Havva’nın yeryüzüne indiği andan beri var olduğuna inanırlar. Araştırmacılarına göre onların dinî inanışları, Mezopotamya’daki kadim Babil inanışından doğmuştur. Müslüman bazı araştırmacılar ve daha başkaları, Ezidi inanışının, İslam’dan kopma sapmış bir din olduğunu düşünürken kimileri de bu inanışın kadim birkaç dinin karışımı olduğu kanaatinde.
Bununla birlikte bu insanlar, başkalarının işlerine karışmamış ya da kimsenin sınırlarını aşmamış, binlerce yıldır varlığını sürdüren barışçıl bir topluluk. Ansızın peyda olan DEAŞ’lı vahşiler onlara saldırarak paramparça etti.
DEAŞ’ın Yezidilere yönelik saldırıları soykırım olarak nitelendi. DEAŞ ile Kürdistan bölgesi arasındaki savaştan sonra peşmerge güçleri, Sincar kasabasından çekildi ve DEAŞ, kasabayı egemenlik alanına dahil etti. Burada büyük cinayetler işlediler. Yaklaşık 5 bin Ezidiyi öldürüp,  pek çok Ezidi kadını da esir aldılar. Gerisi Sincar Dağı’na kaçtı. Ancak birkaç günlük kuşatma neticesinde açlık, susuzluk ve hastalık sebebiyle çok sayıda kişi öldü.
İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC kanalında, Nadiye Murad adlı Ezidi bir kadınla, kaçışından sonra yapılan röportajı izledim. Güvenlik Konseyi’nde insan ticareti meselesi hakkında konuşuyordu.
DEAŞ güçleri Irak’ın kuzeyinde yer alan Sincar’daki Koco köyünü işgal ettiğinde Nadiye 19 yaşındaydı. DEAŞ savaşçıları, köydeki Yezidi azınlığı toplayarak 600 Yezidi’yi öldürdü. Öldürülenler arasında Nadiye’nin altı kardeşi ve annesi de vardı. Genç kadınlar, cariye olarak alınmış. Nadiye o yıl cariye yapılan 6 bin 700 Yezidi kadından biriydi.
Esir veya cariye olarak görülen kadınlar her gün tecavüze uğradı. Tecavüzcüsünün gusül abdesti almak üzere odadan çıktığı sırada kapıyı açık unutmasını fırsat bilen Nadiye evden kaçmış.
Bu bir bileşik trajedi. DEAŞ kovulup binlerce kadın esir serbest bırakıldığında bu kadınların çoğu ya hamileydi ya da yanlarında evlilik dışı masum çocuklar taşıyorlardı. Bu trajedi halen insanın yüreğini parçalamaya ve vicdanını acıtmaya devam ediyor. Tabi halen bir kalbi ve vicdanı varsa.