Abdurrahman Raşid
Suudi Arabistan’lı gazeteci. Şarku’l Avsat’ın eski genel yayın yönetmeni
TT

​Suudi Arabistan’da 4 dikkat çekici yıl

Bugün Suudi Arabistan, dünkü Suudi Arabistan değil. İşte yeni cesur kararlarla yerel sahneye hâkim olan birtakım kanunlar iptal edilerek son sayfalar kapatılıyor. 4 yıl, gelişmeyi, doğal yaşamı, çalışmayı ve sosyal ilişkileri engelleyen 33 yıllık devlet yasalarına ve toplumsal geleneklere son noktayı koydu.
“2030 Vizyonu” projesinin açıklandığı ilk günlerde başlayan bu kararlar, 2030 Vizyonu’n içeriğiyle uyum gösteriyor. İsteyen, değişimin arkasında bu projenin yer aldığını iddia edebilir. Fakat biz, değişimin Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Kral Selman bin Abdulaziz hükümetinde değişim görevini üstlenmesiyle başladığını biliyoruz. O tarihten beri neredeyse her ay, kavramları, yasaları, hizmetleri, devletin toplum ve vatandaşlarla ilişkisini düzenleyen yeni kararlar yayınlanıyor. Bugün sahada birçok değişiklik görüyoruz. Bu değişimin en son bölümü de kadınlara haklarının verilmesidir.
Suudi Arabistan, ekonomi dâhil tüm devleti geliştirmeye çalışıyor. Suudi Arabistan’ın büyük projesi, içeride yaşamın her yönüne dokunuyor. Kraliyetin birkaç nesil yaşadığı ve bildiği eski yönteme göre hareket etmesi artık mümkün değil.
Resmi beklentiler yönünden birtakım çelişkiler vardı. Örneğin; eğitim için binlerce kız öğrenci, Batılı üniversitelere gönderilirken eğitim, çalışma ve seyahat etme gibi konularda kadınların farklı faaliyetlerde bulunmasını yasaklayan resmi sosyal kısıtlamalar mevcuttu.
Riyad ve Cidde’de hatta küçük şehirlerde 4 yılda hayat değişti. Kadınlar sinemaya gidip film izliyor ve yolda araç kullanıyor. Forumlar ve kafeler herkese açık. Alışveriş merkezlerinde çalışan kadın sayısı, erkek sayısından fazla. Tüm bunlar, yakın bir zamana kadar yasaktı. Kadın, davranışlarından dolayı cezalandırılıyordu. 1 Ağustos’ta çıkan kararlar, son engelleri ortadan kaldırdı. Yasal düzenlemelerin hepsi, kadına haklarını veriyor ve kadını erkekle eşit konuma getiriyor. Bu yasal düzenlemeler, kadınların mahkemelerdeki haklarını da kapsadı. Kadına kocasının, babasının ya da velisinin onayı olmadan çalışmasına izin verilmiyordu. Yasaklar ve engeller listesi uzun. Son çıkan kanunlar, bunların hepsine son verdi. İnsanların çoğu, akıllı ve cesur yönetimin imkânsızı başarabileceğini ya da imkânsız zannedilen şeyleri yapabileceğini kabul ediyor.
Suudi Arabistan’a ve Veliaht Prens’e karşı yürütülen çirkin kampanya,  Suud halkının önceliklerini anlamaktan aciz. Bu kampanya, Suudi Arabistan içerisinde meydana gelen, büyük değişimlerin önemini bilmiyor. Öyle ki bu büyük değişimler, Arap ve İslam dünyasını olumlu yönde etkileyecektir. Bu, hepimizi diğer şeylerden daha çok ilgilendiren gelecek projesidir.