Hüseyin Şubukşi
TT

​Dolar silahı ve tılsım!

ABD’nin en önemli silahı, nükleer güç, medya, modern teknoloji, sinema, eğlence, güçlü ekonomi, icat, bilim ve araştırma değil, aksine dolardır. Doları dünyada en fazla kullanılan para olarak muhafaza etmek, ABD’ye kıtalararası siyasi ve ekonomik nüfuzu aktif ve etkili bir şekilde kullanmasına imkân vermektedir.
Geçen yıl ABD dolarının değeri, çeşitli para birimleri karşısında yüzde 7 ve zengin ülkelerin para birimleri karşısında ise yüzde 4 oranında yükseldi. Nakitte bu durum, yükselebilir ve düşebilir. Yükselen şey, düşüp inmeye mahkûmdur. Önemli bir analize göre ABD’nin ekonomik büyümesinde somut bir düşüşün yaşanması bekleniyor. Çünkü geçen yıl ekonomideki yükseliş, doğrudan vergilerle bağlantılıydı. Bu etki devam etmeyecek. Merkez Bankası’nın faiz artırması ve petrol fiyatları gibi bazı yeni veriler mevcut. Yine ABD hisse senedi piyasasının yüksek oranları, endişelendirici bir şekilde yükselerek, dev internet ve teknoloji şirketlerine zarar verdi. Euro ve sterlin arasındaki spekülasyon, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması(Brexit) nedeniyle Avrupa kıtasında doları etkileyecek.
Aralarındaki ticaret savaşını çözüme kavuşturmak için Çin ve ABD arasında devam eden bir dizi görüşmeler mevcut. Bu durum, dolar fiyatlarına ve dolara olan küresel rağbete yansıyacak. Ayrıca ABD, doları en güçlü ve en fazla kullanılan para birimi olarak muhafaza etmek için yaptığı gibi bu durum, Washington’un Asya piyasasına dolar sürmeye devam etme gücünü de etkileyecek.
Öte yandan Çin, dolara alternatif olması için kendi para birimini Asya, Afrika ve Güney Amerika’da sağlamlaştırmaya çalışıyor. Siyasi ve ekonomik gelişmeler neticesinde doların değerinin düşmesi, beklenen bir durumdur. Bunun etkisi, Japon yeni, İsviçre frangı ve altın fiyatları üzerinde açık bir şekilde görülecek. Çünkü euro, Avrupa kıtasındaki siyasi ve ekonomik çalkantılı ortamdan dolayı zayıf kalmaya devam edecek. Gelişmekte olan piyasalar ise, kar gerçekleştirme gücü nedeniyle dolar merkezli en büyük yatırımları çekme fırsatı olmaya devam edecek.
Çatışma, ABD’de hararetli seçim yılında ekonomik alanda şiddetlenecek. Seçim yılında itme ve çekme işlemi, kapital ve siyasi güçler arasında yaşanacak. Mevcut ABD yönetimi, yeniden başarılı olup Beyaz Saray’da iktidarda kalmanın tek yolunun ekonomik istikrar ve gelişme olduğunu tam olarak biliyor. Çünkü ekonomideki olumsuz bir durum, Trump ve ekibinin yeniden kazanma şansını etkileyecek. Dolar, ABD’nin en güçlü silahıdır. Dolardaki herhangi bir sarsıntı, para ve ekonomi piyasalarında küresel sonuçlar doğuracak. Aynı zamanda bu sarsıntı, ABD’nin politikasını somut bir şekilde etkileyecek. 2019 yılında doların durumunu takip edin. Dolar, siyaset koridorlarında ve siyaset kulislerindeki bilmecelerin ve tılsımların şifrelerini çözecek bir araçtır.
Kur savaşı, ekonomik savaşın bir cephesi olup, etkili ve aktif bir harptir. Şu ana kadar ABD dolarına gerçek anlamda bir alternatif çıkmadı. Bu durum, ne zamana kadar böyle devam edecek?