Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Lübnan…Ülke uçtu mu yoksa…

Son zamanlarda Nizar Francis’in Lübnan lehçesiyle kaleme aldığı ve Lübnanlı meşhur sanatçı Ragıp Alame’nin söylediği ‘Tar el-Balad/Ülke Uçtu’ şarkısının sözleri şöyle:
Ey insanlar! Vakit geldi.
Yüksek sesle bağıralım. Vakit yok.
Ey insanlar! Ülke uçtu. Adalet nerede?
Hayaller sönüyor. Gün geçtikçe içimizdeki bilinç kayboldu.
Durumlar zorlaşıyor.
Her Lübnanlının yaşadığı umutsuzluktan bahseden bu şarkının yayınlanmasının hemen akabinde, söz konusu şarkıyla ilgili bir tartışma çıktı. Sebepler malum.
Bu tartışma, Cumhurbaşkanı Mişel Avn yanlılarının hoşuna gitti. Avn yanlısı kederli bir milletvekili, şarkıcı Ragıb Alame’yi eleştirerek, kendisinden sadece aşk ve sevgi konulu şarkılar söylemesini talep etti. Avn yanlısı milletvekili, bir televizyon programında şunları söyledi:“Bunun kafasının uçması gerek. Ülke uçtu da ne demek oluyor, bu sorumsuzluk da ne böyle? Bu şarkı, insanları ümitsizliğe düşürmeye, teslim olmaya ve göç etmeye zorluyor.”
Maalesef Ragıp’ın şarkısı, Lübnanlıların hayallerini yıkarak onları göç etmeye sevk etti. Ünlü vatansever Mısırlı tarihçi el-Zagloli’nin sloganına göre, diğer her şey kontrol altında ya da tamamen kontrol altına alınmak üzere.
‘Ülke Uçtu’ meselesi, Lübnan’da etkileşime yol açtı. Alame, Twitter hesabı üzerinden, “Büyük şarkıcı Macide el-Rumi, biraz önce beni aradı ve olanları şiddetli bir şekilde kınadığını söyledi. Hakikat, savaş, zulüm ve yolsuzluk hakkında şarkı söylememi istedi… Yolsuzluğun tahtını ancak seslerimizle sarsacağız” şeklinde bir paylaşımda bulundu.
Aslında şarkının sözleri, Avn yanlısı öfkeli milletvekilinin partisinin kurucusunun (Mişel Avn) şahit olduğu Lübnan’ın gerçek durumuna nazaran daha merhametli. Zira Avn, 7 ay önce parlamento seçimlerinin tamamlanmasından bu yana hükümetin kurulmasına yönelik zorluklardan bahsetti.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, “Hükümet kurma meselesi, zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Tehlikeler bizim katlanabileceğimizden daha büyük. Hükümetin kurulmalı. Eğer kurulamazsa tam bir felaket olacak” ifadelerini kullandı.
Ekonomik sıkıntı, yönetimdeki gevşeklik, yolsuzluk ve torpilcilik herkes tarafından biliniyor. Lübnan’da ‘de facto’ yönetimin bulunduğu bir ortamda ‘devletsizlik’ gibi bu durumun pek çok sebebi bulunuyor. ‘De facto’ yönetim ise Hizbullah’ın Lübnan devleti üzerindeki ağır otoritesidir.
Sınır ötesi silahlı ve etnik bir parti,  Lübnan’ı üs edinmiş durumda. Herkese rağmen Lübnan, bu partinin elinde rehin.
Ülke, gerçekten tehlikeli bir krizin eşiğinde. Fakat kederli Avn yanlısı milletvekili, Ragıp bin Alame’nin şarkısı dışında ülkenin durumunda herhangi bir sıkıntı görmüyor.